Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Управління фітосанітарної безпеки повідомляє

Дата: 11.08.2021 15:45
Кількість переглядів: 452

ОБЕРЕЖНО – БУЯЄ АМБРОЗІЯ!

Фото без опису

Ізсерединилипня починаєквітнутиамброзіяполинолиста. Це один з найнебезпечнішихбур’янів, щозгубновпливає на організмлюдини.

Амброзіяполинолиста походить з Північної Америки, де росте на сухих ґрунтах, на берегах річок, у преріях та пустинях. На територіюУкраїни вона потрапила у 1914–1918 роках. Спочаткуїївирощували як лікарськурослину в Дніпропетровськійобласті. Відсутністьналежнихкарантиннихобмежень у тічаси й значнаекспансія виду дали змогуамброзії широко розповсюдитися. Амброзія – однодомна рослина, за зовнішнім видом нагадуєполинзвичайний. За сприятливих умов зростаннядосягає 2–2,5 метра заввишки. Вся рослина опушена, стеблогіллясте, коріньстрижневийрозгалужений, заглиблюється до 4 метрів і більше. Дуже живуча рослина, за багаторазовогоскошуваннязазвичайвиростаєзнову. Одна рослинаможедативід 30 до 10 000 насінин. Насіннязберігаєвластивість до проростання у ґрунтівід 1 до 10 років, деякінавітьдо 40 років.

Під час цвітіннякожнаамброзіяутворюємільярдипилкових зерен, якіпотімпереносяться на великівідстані, викликаючи у людиниважкеалергічнезахворювання – поліноз. У хворихнабрякаютьслизовіоболонки очей, верхніхдихальнихшляхів, відчуваєтьсяголовнийбіль, з’являється нежить, задишка, приступи бронхіальноїастми,  сльозоточивість, погіршуєтьсязір та підвищується температура.

Алергологистверджують, що пилок амброзії – найагресивнішийалерген, який, крімалергічноїреакції, здатнийвикликати астму. Причини такоїсильноїалергії на амброзіюкриються в амброзієвійкислоті, яка входить до складу пилку. Як тільки пилок амброзіїпотрапляє на шкірнийпокривабослизовуоболонку, починаєтьсяалергічнареакція. Ценайпоширенішісимптоми на амброзію, але є й інші. Наприклад, висипання на шкірі, якісупроводжуютьсяпригніченимнастроєм і дратівливістю. Крімцього, можутьспостерігатисясильніголовніболі, поганий сон або й безсоння, втрата нюху і смаку, зниженаконцентрація. Всіцісимптомиможутьсвідчити про алергію на амброзію. Але зазвичай люди сприймаютьвищеописанісимптоми за звичайнузастуду і намагаютьсялікуватисясамостійно. Якщовимешкаєте у власномубудинку, то потурбуйтеся про те, щобамброзіябулавідсутня у вас у дворі і дворісусідів. Потрібно регулярно проводити в приміщеннівологеприбирання. У розпаліцвітінняамброзії не залишайтевідкритимивікна і кватирки. Намагайтесь не виходити рано-вранці на двір, позаяксаме в цейперіодспостерігаєтьсявисокаконцентрація пилку в повітрі. Післяперебуваннянадворіретельномийте руки й промивайтеніс, приймайте душ. Це дозволить позбутися пилку, якийпотрапив на тіло і шкіру. Алергія на амброзію – небезпечнезахворювання, яке практично не піддаєтьсялікуванню. Не забувайте, як тількипершіознакиалергіїдадутьпросебе знати, необхіднонегайнозвернутися по медичнудопомогу. Лише алергологздатнийвилікуватиалергію на амброзіюабохоча б полегшитисимптомиперебігухвороби.

 

 

Засобомборотьби з бур’яном є об’єднаннязусиль та знешкодженняцієїнебезпечноїалергенноїрослиниіззастосуваннямагротехнічних, механічних та хімічнихметодівборотьби.

Агротехнічний метод маєключовезначеннянасільгоспугіддях. Цедотриманнячергування культур у сівозмінах, основний і передпосівнийобробітокґрунту, вчасний догляд за посівами. У населенихпунктах – у вогнищахамброзіїполинолистої – створеннягазонів з багаторічних трав.

Багаторічні трави пригнічуютьчисельність, ріст та розвитокрослинамброзіїполинолистої.

Хімічний метод доцільнозастосовувати у промислових зонах, на узбіччяхдоріг, на сільгоспугіддях. Вінпередбачаєзастосуваннягербіцидіввідповідно до перелікупестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Досягтивисокого результату при застосуванніхімічнихпрепаратівможна у фазі до 2-4-х справжніхлисточківамброзії. У більшпізніх фазах розвиткуамброзіїефективністьдіїхімічнихпрепаратівсуттєвознижується.

Механічний метод бажанозастосовувати на територіяхнаселенихпунктів. На землях з високими й дужевисокимисанітарно-гігієнічнимивимогами (землінавколожитловоїзабудови, громадськихбудівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивнімайданчики, промисловітериторіїтощо), де не можливезастосуваннягербіцидів. Тут амброзіязнищується шляхом виполювання, ручного видаленняабоскошування.

На присадибнихділянках та клумбах найефективнішевиполювати  рослиниамброзіїполинолистої. Чим меншарослина, тимлегшепроводитицю процедуру. Невеликірослини, особливо післядощу, добре вириваються з корінням.

Хаотичневипадковескошуванняамброзіїполинолистоїу періодїївегетаціїпризводить до того, щорослинаутворюєбоковіпагони у нижнійчастині головного пагону, якімайже лежать на землі. Наступніскошуванняїх не зачеплять, утворитьсянасіння на цихгілках, яке засмітитьґрунт.

Доведена ефективністьпізньогоскошуванняамброзіїполинолистоїбезпосередньо до їїцвітіння, коли утворюютьсяволотеподібнісуцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішитикілька проблем – утворенняалергенного пилку та насіння. Орієнтовніоптимальнітермінискошування – друга половина липня – початок серпня.

Вищезазначені заходи матимуть результат лише у разіїхсистематичноговиконаннявпродовжтривалогоперіоду.

 

Олег Потапенко
провідний спеціаліст-державнийфітосанітарнийінспекторвідділу карантину рослин
Управлінняфітосанітарноїбезпеки Головного управлінняДержпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь