Управління фітосанітарної безпеки повідомляє

Дата: 11.08.2021 15:44
Кількість переглядів: 482

НЕБЕЗПЕЧНИЙ МАНДРІВНИК - АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК

Фото без опису

Американськийбілийметелик (АБМ) - Hyphantriacuneaвідноситься до шкідниківобмеженопоширених на територіїУкраїни. Батьківщиноюйого є Північна Америка. В Європу, а саме в Угорщину, АБМ бувзавезений з вантажем з Північної Америки у 1940 році. В Українівогнища АБМ впершебулизафіксовані 1952 р. в Закарпатськійобласті. Але незважаючи на інтенсивні заходи боротьби, розпочалосьпоступоверозширення ареалу. Масовезаселення і високашкідливість АБМ зберігаються у низиннійзоніЗакарпаття, в районах Степу та ПівденногоЛісостепу. В північних районах (до 50 пн. ш.) йогорозвитокпроявляєтьсяперіодично в окремінайбільшсприйнятливі за погоднимиумовами роки.

Пошкоджуєпонад 250 видівдеревних і чагарниковихрослин. Перевагувіддаєшовковиці, клену американському, волоськомугоріху. Зплодовихпошкоджуєяблуню, грушу, сливу, айву, черешню.

Гусіньповністюоб'їдаєлистя на деревах, оповиваючигілкипавутиною. Шість—вісімгніздшкідника на плодовому деревіздатніповністюйогознищити. Метелик не живиться.

Біологія. Метелик з розмахомкрил 40 – 50 мм; крилабілосніжні з шовковистимполиском; тіловкритегустимибілими волосинками; вусикичорні з білимнальотом. Гусеницімолодшихвіківсвітложовті; голова, грудний щиток і грудні ноги чорні. Гусениця, яка завершила живлення 30 – 40 мм завдовжки, зі спинного боку оксамитово-коричнева.

Лялечка — 10 – 15 мм, спочатку лимонно-жовта, з часом — темно-коричнева, у темному пухнастомукоконісіруватогокольору. Зимуютьлялечкипідвідмерлоюкорою дерев, підрослиннимирештками, в тріщинах і щілинахпарканів, піднавісами та в іншихзахищенихмісцях. Вилітметеликівнавеснівідбувається недружно, розтягуючисьіноді до місяця. Першіметеликиз’являютьсянаприкінціквітня — на початку травня. Ведутьсутінковийспосібжиття. Самки відкладаютьяйця на верхній і нижнійбіклистків та на трав’янурослинністьгрупами по 300 – 500 яєць, укриваючи кладку тонким прозорим пушком.Плодючість — 1200 – 1500 яєць.

Шкодочинність. Відродженігусениціскелетують листок, пізнішез’їдаютьйогоцілком, залишаючитількигрубі жилки. До третього й четвертого віківведутьспільнийспосібжиття, обплітаючипавутиноюлистя. Починаючи з п’ятоговіку, розповзаються і переходять до одиночного способу життя. Активнівночі й на світанку, вдень сидять на нижньомубоці листка. Зізниженнямтемператури до 5 – 6 °Сживленняприпиняється. Без живленнягусениціможутьіснувати до 15 діб. Тривалістьрозвиткугусениць — 45 – 54 доби. За цей час вони линяють 6 – 7 разів. На розвитоклялечкипотрібно 9 – 14 діб. У липні — серпнівідбуваєтьсялітметеликівдругогопокоління. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні — вереснізаляльковуються і залишаються до веснинаступного року. В південних областях шкідникрозвивається у двохпоколіннях. Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, можутьповністюоголитиплодове дерево 10 – 15 річноговіку. Лялечки гинуть у зимовий період при зниженнітемпературинижче –30 °С.

Поширюється АБМ транспортнимизасобами при перевезеннісільськогосподарськоїпродукції та промисловихвантажів (на пакувальномуматеріалі).

Поприкарантинний статус метеликдоситьрозповсюджений в Україні. За данимиДержпродспоживслужби, в останні роки американськийбілийметеликвиявлено у 20-ти областях України, на земельнійплощі — 686618,127 га. Відмічаєтьсязбільшенняплощзаселенихшкідником уВінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Одеській, Полтавській, Херсонській та Черкаській областях за рахуноквиявленихнових і розширеннястарихвогнищ.

Заходи боротьби. Застосовуютьорганізаційні, агротехнічні та хімічніметоди. До організаційнихвіднесенізміна шляху руху транспорту, контроль за перевезеннямвантажів, агротехнічнихметодів - збір та знищеннягусені та кладок яєць. Гілки з гніздамиобрізають і спалюють. На уражених деревах видаляютьмертву кору, стовбуриобмазуютьвапном. На присадибнихділянкахзастосовуютьловильніпоясиіз картону чигофрованогопаперу, який перед заляльковуваннямгусенізнімають і спалюють. Винищувальніметоди: 2–3-кратна обробкагусені 1–2-х поколіньінсектицидами з інтервалом 7–10 днівпрепаратами Карате, 5% к. е. (0,2–0,4 л/га); Дімілін, 25% с. п. (0,1–0,2 кг/га); Фосбецид, 50% к. е. (0,5–1,5 л/га) тощо. Витратиробочогорозчину - 2–10 л на 1 дерево, залежновідрозмірукрони. Біологічнаборотьба: використовуютьпідвидиBacillusthuringiensis та препарати на основігрибівBeauveriabassiana і B. globulifera, яйцевого паразита трихограма (Trihogrammadendrolimi) і нематоди.

Олег Потапенко
провідний спеціаліст-державнийфітосанітарнийінспекторвідділу карантину рослин
Управлінняфітосанітарноїбезпеки Головного управлінняДержпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь