Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Захист капусти від шкідників

Дата: 22.06.2021 21:26
Кількість переглядів: 500

Фото без опису

Захист капусти від шкідників

Агротехніка капусти мало чим відрізняється від правил вирощування інших овочевих культур, однак отримати хороший урожай головок зі здоровим листям дуже непросто. Рослину буквально атакують різні шкідники, серед яких такі як: капустяна попелиця, хрестоцвітні блішки, капустяна міль та капустяна совка.

Капустяна попелиця повсюдно пошкоджує капусту та інші хрестоцвіті культури. Висмоктує сік з рослин. В результаті листя жовтіє або набуває рожевого відтінку, його краї закручуються вниз. Качани стають дрібними і рихлими. Збитків завдають як дорослі попелиці, так і їх личинки. Доросла попелиця світло-зеленого кольору, довжиною до 2-2,5 мм. За літо розвивається до 15 поколінь шкідника.

Восени з’являється двостатеве покоління попелиць. Запліднені самки відкладають яйця  на кочережки капусти і на хрестоцвіті бур’яни  ось чому необхідно збирати та знищувати рослинні рештки.

Хрестоцвіті блішки — дрібні, чорні з жовтими поздовжніми смугами жуки довжиною 2-4 мм. Жуки виїдають на листках дрібні дірки. Личинки, які вилупляються з яєць в грунті, об’їдають коріння. У серпні з’являються молоді жуки, які залишаються на зимівлю під рослинними рештками, опалим листям або грудочками ґрунту.

Капустяна міль об’їдає листя рослин. Спочатку на постраждалих листках з’являються короткі прямі або злегка зігнуті світлі міни, а потім віконечка (тканини листка з’їдаються тільки з нижньої сторони). Гусениці цієї комахи-шкідника капусти яскраво-зелені, довжиною до 12 мм.

Гусениці капустяної совки  завдають значної шкоди білокачанній та цвітній капусті, особливо пізніх сортів. Вони виїдають в качанах глибокі ходи, в яких залишають екскременти. Коли в такі качани потрапляє вода, вони загнивають. Гусениці сірувато-зелені, з жовтою смугою на боці, харчуються тільки в ночі протягом 30-50 днів.

Захист капусти від шкідників

Попередити нашестя шкідників можна в першу чергу профілактичними заходами. Основні правила захисту капусти складаються з наступних пунктів:

  • насіння для посадки необхідно купувати в спеціалізованих магазинах або в розплідниках;
  • перед посівом посадковий матеріал повинен пройти знезараження (за допомогою замочування в слабкому розчині марганцівки);
  • ділянку під грядку готують ще з осені (ретельно очищається від рослинних залишків та перекопується з одночасним введенням добрив);
  • перед посадкою грунт потрібно дезінфікувати (полив гарячою водою, розчином марганцівки або мідного купоросу);
  • своєчасне внесення добрив забезпечить поживними речовинами молоді пагони, що зміцнить їх імунітет і стійкість перед хворобами;
  • грунт повинен бути не тільки родючий, але і пухкий, щоб вода не застоювалася в ній (це запобіжить грибковим хворобам);

Хімічні речовини застосовують тільки при великому ураженні рослин дозволеними для використання на території України інсектицидами.

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом

засобів захисту рослин Управління  фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області  С.Є. П’ятецька

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь