Обережно. Ботулізм

Дата: 15.06.2021 12:13
Кількість переглядів: 349

За інформацією Чорнухинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Ботулізм (botulismus, від лат. botulus – ковбаса) – це гостре токсико-інфекційне захворювання, спричинене переважно дією токсину Clostridium botulinum. Збудник ботулізму широко розповсюджений у природі у вигляді спорової та вегетативної форм. Місцем його постійного перебування є ґрунт, звідти він потрапляє у воду, на фрукти, овочі, ягоди, а далі в кишківник людини. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів і риб можуть мати спори або вегетативні форми збудника ботулізму. Але захворювання, як правило, розвивається при вживанні людиною тільки тих харчових продуктів, в яких при анаеробних умовах (відсутність кисню) утворився екзотоксин. Частіше всього це копчене, в’ялене м’ясо і риба, а також м’ясні, рибні, овочеві консерви домашнього виготовлення. Вживаючи продукти, неможливо визначити наявність в них ботулотоксину, оскільки він не змінює їх зовнішнього вигляду та смакових якостей.
Інкубаційний період при ботулізмі може тривати від кількох годин до 10—11 днів. У деяких хворих спостерігаються шлунково-кишкові розлади: нудота, блювання, біль у животі, закрепи, рідше проноси. Але частіше відразу ж виникають явища з боку нервової системи – з’являється загальна слабкість, запаморочення, головний біль, хворі скаржаться на поганий зір, сітку перед очима, виникає розлад ковтання – в роті пересихає, змінюється мова, порушується ковтання.
В зв’язку з важким перебігом та високою летальністю лікування проводиться тільки в умовах стаціонару. Єдиним методом лікування даного захворювання є введення специфічної протиботулінічної сироватки. Прогноз для життя залежить від термінів звернення до лікаря та введення специфічної сироватки.
Пам’ятайте:

— консерви, де є здуті кришки (бомбаж), в їжу не придатні — це дуже небезпечно;
— необхідно категорично виключити придбання на ринку і в місцях несанкціонованої торгівлі продуктів харчування, а також споживання в їжу домашніх консервів, грибів, солоної, копченої і в’яленої риби, приготованої приватними особами в домашніх умовах;
— зберігання риби без видалення кишечника при високій температурі навколишнього повітря (саме так зазвичай роблять приватні особи) також сприяє проростанню спор і утворенню токсину, який не руйнує навіть міцний посол риби.
Важливо знати і те, що кип’ятіння, прожарювання, проварювання харчових продуктів і будь-яких консервів перед їжею — основна міра профілактики не тільки ботулізму, але і інших кишкових захворювань і харчових отруєнь!
Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь