Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Увага. Американський білий метелик

Дата: 26.05.2021 17:26
Кількість переглядів: 486

Фото без опису

Американський білий метелик обживає Полтавщину

 

Останнім часом спостерігається стала тенденціяпоширення на територіїПолтавськоїобластінебезпечного, обмеженопоширеного в Україні, регульованого карантинного організму – американськогобілогометелика (АБМ).

Американськийбілийметеликдужекрасивий на вигляд — білосніжний, ізшовковистимвідливом. Інодізустрічається з темнимиабожовто-коричневимицяточками на крилах. Голова, груди, ноги і черевцевкритібілими волосинками. Вусикичорні з білимзапиленням: у самцівперистідворядно-гребінчасті, у самиць — дворядно-пильчастінитчасті. Розмахкрилметелика 25–36 мм (іноді 40–50 мм), довжинатіла 9–15 мм. Метеликилітаютьтількивечорами та вночі.

Не зважаючи на зовнішню красу, ценадзвичайноагресивнийшкідник, якийуражуєбільше 250видів культур. В умовахПолтавськоїобластівінрозвивається у 2-х поколіннях: перше з’являється у травні, друге у серединілипня – на початку серпня.

Суттєву шкоду віднього в різні роки уже зазнализеленінасадженнявсієї області.. В 2020році при проведенніфітосанітарногомоніторингутериторіїПолтавськоїобластібуловиявленорозширення меж карантинноїзони в Семенівськомурайоні на 2 га, а в Кременчуцькомурайонібуливиявленіновівогнища на загальнійплощі3 га.

Уперше на територіїПолтавщини цьогометеликазафіксували у 2007 році. Тодібуловиявленоневеликійоговогнища на загальнійплощі 18,7 га. Наступними роками відмічалась стала тенденціяпоступовогозбільшеннявогнищ, з періодичнимиспалахами, викликанимициклічністюрозвиткушкідника та сприятливими температурами. Так відбулось і цього року, коли в інвазійнихвогнищахспостерігавсяспалахчисельностіамериканськогобілогометелика.

Шкоди зеленим насадженнямзавдаєгусінь АБМ, яка харчуєтьсяепідермісомлистя, скелетуючийого, не залишаючинавіть жилок. Гусіньмаєпрядильнийапарат, за допомогоюякоговониобплітають дерева павутиновимигніздами. Так вони захищають себе відвпливузовнішніхфакторів та забезпечуютьможливістьрозмножуватися. При відноснійвологостіповітряпонад 50% їхрозвитокгусеніпригнічується, а іноді приводить навіть до їхзагибелі.

НаПолтаівщинінайбільшшкодочинним є друге покоління АБМ. Так, наприклад, у Кременчуцькомурайонінаприкінцісерпняможнабулоспостерігати дерева, на яких 100% листябулоз’їдене. Якщо з метеликом не боротися, він буде збільшуватичисельність, умертвлятинасадження, і таказагрозацілком реальна. Якщовпродовж 2-3 років дерево буде повністюоб’їдатися, цеприведе до ослабленняйого  захиснихфункцій, і тодійогодонищать так звані «вториннішкідливіорганізми» — іншікомахи та інфекції.

Слідзвернутиувагу на те що, боротьба з АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону у населених пунктах, а також з технічних причин — для обприскування дерев необхіднаспецтехніка, а щегусениці старших віків є захищенимивідхімпрепаратів, тощо. Чи не єдинимдоступним методом боротьби в умовахнаселенихпунктів є агротехнічні заходи -цезрізання та спалюваннягілок з гніздами, видаленнямертвої кори, обмазуваннястовбуріввапном, обкопування дерев відповідно до проекціїкрони. Можливезастосуванніловчихпоясівіз картону чигофропаперу. Для проведенняхімічноїобробки за межами населенихпунктів, необхіднозастосовуватиінсектицидивідповідно до Перелікупестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (Карате 050 ЕС, к.е. (норма витрат 0,2-0,4 л/га, і інші).

У населених пунктах для знищеннягусеніобохпоколіньможнаобприскуватибагаторічнінасадженнябіологічними препаратами (Актофіт, 0,2 % к. е. (2,0 л/га), Бітоксибацилінрідка і пастоподібнаформи (2–3 л/га)).

Застосуваннябіологічнихпрепаратівпротимолодшихвіківгусеніамериканськогобілогометелика у різнихпрепаративних формах забезпечуютьвисокуліквідаційнуефективність (85–100 %).

Біологічніпрепарати, як правило, діютьповільніше, ніжхімічні. Так, загибельгусеніпіддієюбактеріальнихпрепаратівнастає на третю-п’ятудобупісляобробки, а максимальна — на 7–10. Протепісляїхзастосуваннякомахишвидкоприпиняютьживлення і пошкодженнярослин. Крім того, біопрепаратипроявляютьпіслядію у наступнихпоколінняхшкідника: в імаго, щовижилипісляобробки, знижуєтьсяплодючість, зменшуєтьсявідродженнягусені, відмічаєтьсявищаїхсмертність, що в подальшомупослаблюєїхжиттєздатність.

Поширюєтьсяшкідник з деревиною, тарою, транспортнимизасобами, щопереміщуються з зон поширення, а такожшкідникдобремігруєсамостійно. Такіоб’єктирегулюванняобов’язковоповинніпроходитифітосанітарний контроль.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про карантин рослин», особи діяльністьякихпов’язана з вирощуванням та обігомоб’єктіврегулювання, зобов’язанівиконуватифітосанітарні правила та здійснюватилокалізаційно-ліквідаційні заходи.

Пам’ятаймо, щонайціннішещо в нас є ценашедовкілля, зрештоювідньогозалежитьздоров’янації. Захиститийого, це наш спільнийобов’язок.

 

ДЕРЖАВНИЙ ФІТОСАНІТАРНИЙ ІНСПЕКТОР                                                      О.Д.ПОТАПЕНКО

 ДЕРЖАВНИЙ ФІТОСАНІТАРНИЙ ІНСПЕКТОР                                            С.Є.Пятецька


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь