Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Увага. Амброзія полинолиста.

Дата: 26.05.2021 17:25
Кількість переглядів: 322

Фото без опису

Зеленийагресор – амброзіяполинолиста

 

 

Амброзіяполинолиста (Ambrosia)  – цеоднорічнийкарантиннийбур’янзаввишки 20- 250 см, щоналежить до родиниАйстрових. За зовнішнімвиглядомамброзія схожа на коноплі, а за розмірами і формою листківнагадуєполингіркий (звідки і назва “полинолиста”). Міцноюкореневою системою проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючийого. При середнійгустотірослиназабирає з одного гектару землі до 2 тис.тонн води.

БатьківщиноюАмброзіїївважаєтьсяПівнічна Америка, де сьогоднііснуєпонад 30 видівцьогобур’яну. На територіюЄвропи  вона була завезена разом з насіннямконюшини та жита. Першіпоодинокідикоросліпопуляціїневідомоїрослиниз’явилисяще в 1914 – 1918 роках, і лише в 1925 році у визначникахУкраїниз’явився один ізвидівцієїрослини – амброзіяполинолиста. Нині вона поширенавбільшості областей України.

Розмножуєтьсяамброзіянасінням, яке визріває у серпні-вересні, легко обсипається, засмічуючи грунт. Одна рослинаможедати до 100 тисяч зернят, якіздатніпроростатище 10-15 роківпіслявизрівання. Проростаєнасінняукінціквітня на початку травня, з серединисерпня до кінцяжовтняамброзіяцвіте.

Догрунтівамброзіяневибаглива і можерости на будь–якомусубстраті. Посухаїй не шкодить, оскількикоріннясягаєглибиничотирьохметрів. Як чужинка, амброзія не маєприроднихворогів, її не їдятьтварини. Як справжній «зеленийагресор» цярослинауспішновитісняєгравілат, вероніку, злаки, подорожник, ромашку, череду та іншірослини, якіприкрашають ландшафт.

За останні роки поширенняамброзії в Україні – справжнє лихо. Для багатьохрегіонівце стало проблемою державного рівня.

Збільшуючись, вогнищацьогобур’яну не тількипригнічуютьрозвитоксільськогосподарських культур, але й спричиняютьалергійнізахворювання людей у періодцвітіння – підвищується температура, течутьсльози, буваєконьюктивіт, погіршуєтьсязір і можевикликати набряк легенів. В цейперіодвідамброзійного пилку страждають астматики, у них загострюються приступи бронхіальноїастми.

Як же ж треба боротися з амброзією?

Заходи з їїзнищеннямають бути не одноразовими, а постійними. Треба не допускатиїїмасовогорозмноження. Система захисту як складовазагальногоагротехнічного комплексу прийомів по вирощуваннюсільськогосподарських культур передбачаєзастосуваннярізнихметодів: карантинних, агротехнічних, механічних та хімічнихзаходів.

Карантинні заходи: контроль за фітосанітарним станом підкарантинноїпродукції, сертифікаціятакоїпродукції, локалізаціявогнищбур’яну, запровадження і скасування карантинного режиму.

Впровадженнякарантинного режиму передбачаєпроведення комплексу заходів, спрямованих на ліквідаціювогнищамброзії і попередженняїїподальшогорозповсюдження. Ведетьсясуворийкарантинний контроль, визначаютьсянеобхідніметодиборотьби.

Перше обстеження полівнавесніпроводятьпіслясівби до появисходівярих культур, а подальші у періодвідз’явленнясходіввисотою 12- 15 см. Посівиозимих культур обстежують на початку фазикущення та навесні до фазиповногокущення.

Друге обстеження полівпроводять перед збираннямврожаюабо зразу післяцього з метою плануванняспособівосіннього та весняногопередпосівногообробітку грунту і застосуваннягербіцидів.

Агротехнічні заходи: старанноочищаєтьсяпосівнийматеріалвіднасінняамброзії, проводятьсялущеннястерні, періодичнаглибокаоранка, досходовакультивація. На полях найкращийзахиствідцієїрослинизабезпечуютькультурисуцільногопосіву, щоформуютьпотужнулистостебловумасу — озиміпшениця, жито, ячмінь, тритікале.

Механічнескошуваннярослинамброзіїполинолистоїзадляїїзнищення не ефективне. До знищеннярослинипризводитьлишеїївикорінення, бопісляпідрізаннястебларослиназдатна до швидкоговідтворенняназемноїчастини, причомуутворюєдекількапродуктивнихстебел.

Такождоречним є застосування хімічнихметодівборотьби – гербіцидів. Хімічні заходи здійснюють у великих господарствах особи, якімаютьспеціальнуфаховуосвіту.Фермери та господаріприсадибнихділянокповинні точно дотримуватисярегламентів, зазначенихуспеціальнихрекомендаціях, інструкціях. Використовуютьпрепарати, які є у «Перелікупестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Відповідальні за виконаннязаходів по боротьбі з карантиннимбур’яном – райдержадміністрації ,органимісцевогосамоврядування, якімаютьпередбачати в місцевих бюджетах кошти на проведенняборотьби з амброзією.

ЗНИЩУЙТЕ АМБРОЗІЮ ПОЛИНОЛИСТУ – НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН!

 

ДЕРЖАВНИЙ ФІТОСАНІТАРНИЙ ІНСПЕКТОР                           О.Д.ПОТАПЕНКО

    ДЕРЖАВНИЙ ФІТОСАНІТАРНИЙ ІНСПЕКТОР                                                                  С.Є.Пятецька


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь