Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Рак картоплі !!!

Дата: 14.04.2021 16:25
Кількість переглядів: 339

Фото без опису

За інформацією Відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Рак – підступна хвороба картоплі

   Середхворобкартоплінайбільшнебезпечний є рак. Впершеспалаххворобиспостерігавсянаприкінцідев’ятнадцятогостоліття на територіїтодішньої Австро-Угорщини. З тих пір рак картоплі широко поширився в багатьохкраїнахЄвропи, перекинувся і на іншіконтиненти. Серйозніспалахи раку картоплібуливиявлені і на Україні. На сьогодніневеликівогнища раку картоплі є уВінницькій, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях.

   Рак картоплі має грибкове походження. Збудникомхвороби є гриб SynchytriumendobioticumPers, який не утворюєміцелію. Зкультурнихрослин, збудникуражуєлишекартоплю. У меншійміріуражуютьсяіншірослинисімействапасльонових: помідори, блекота, паслінсолодко-гіркий, паслінчорний, фізаліс. На даний час, шкодочинність раку зосереджена в основному на присадибнихділянках, де картоплявирощується на одному і тому ж місті з року в рік. Втративрожаювідхворобиможутьсягати 60% і більше на чутливих до раку сортів, а на полях, де дотримуютьсясівозміни і культивуютьракостійкісорти ,шкодочинністьзахворюваннянезначна і площізараження не великі.
   Найбільш типовою ознакоюхвороби є появанаростів на бульбах, столонах, кореневійшийці. При сильному розвиткузахворюваннятакінаростиможутьутворюватися на стеблі, листках, навітьквітках. Коріння не пошкоджуються, аджезбудникпроникаєтільки в молоду тканину. До утвореннятиповихнаростівзахворюванняпроявляється у виглядіслабоїпухлини і знебарвленняураженихмісць, що добре помітно на бульбахіззабарвленоюшкіркою і трохигірше - ізсвітлою. При ураженністолонівбульби, як правило, не утворюються, але столонипродовжуютьрости і на них утворюєтьсяланцюжок з 4-5 наростів. На стеблахнаростиз’являютьсяпереважнопоблизукореневоїшийки, а на листках - в пазухах, рідше на пластинках.
Наростиявляють собою розрослурослинну тканину в клітинахякоїміститьсязбудникхвороби і великі запаси крохмалю. Величина наростіврізна - віддрібноїгорошини до розмірів, більших за бульбу. Зовнінагадуютьсуцвіттяцвітноїкапусти. Нарости раку картоплі на столонах і бульбахспочаткубілогокольору, в мірустаріння вони стають темно-коричневими. На бадиллінаростизелені, в них утворюєтьсяхлорофіл.

   Рідшеспостерігаютьсяінші прояви раку - листкоподібної, гофрованої і паршоподібноїформи. Всі вони виникаютьпідвпливомнесприятливихкліматичних умов. При листкоподібнійформі раку з вічковихлусочокбульбирозвиваютьсям’ясистіспотворені листочки з ледвепомітнимжилкуванням, якінагадуютьрозкритісоснові шишки. При гофрованійформіповерхнябульбстаєзморшкуватою з напливами і заглибинами. На бровках у таких бульбінколиутворюєтьсяневеликінарости. Паршоподібна (аболишаєвидна) форма характерна тим, що на поверхнібульбз'являютьсяневеликівиразкиабокірочки з гіпертрофічноїтканини . До кінцялітанарости і ураженібульбизагнивають в грунті.

 

   Гриб, щовикликаєураженнякартоплі на рак, відноситься до нижчогокласугрибів – Chytridiomycetes – хітридіоміцетів. Вегетативнетіло – жовтий, червонуватийабобезкольоровийамебоїд, якийрозвивається у клітині господаря іззооспори. Амебоїд, коли розростається, вкриваєтьсяоболонкою та перетворюється на зооспорангій, якийскупчуєтьсяусорусі. В одному ізкутівоболонкизооспорангіяутворюються отвори, через яківиходятьзооспори з однієювійкою 2-2,5 μ в діаметрі, які повторно уражуютьрослину. Такийпроцестриває на протязівсьоголіта, багаторазово.

   Восениспостерігаєтьсязливання зооспор, з утвореннямзиготи, з якої в тканинах бульбиутворюютьсяцисти 40-80 мкм в діаметрі, з коричневоюпотовщеноюоболонкою, кулеподібноїабоеліптичноїформи. Інодіцистивкритізасушенимвмістомклітини-господаря. Післяперіодуспокоюцистиутворюютьпервиннізооспори, які є джереломінфекції. Цистиможутьзберігатися у грунтіпротягом 30 років, і це особливо ускладнюєборотьбу з раком картоплі. Оптимальна температура для розвитку гриба – 16,6-17,7°С, максимальна 21,1°С. Збудниквідноситься до вологолюбивихорганізмів.

   Саме через шкодочинність та високужиттєздатність гриба, рак картоплі є карантиннимзахворюванням у багатьохкраїнахсвіту, в тому числі у нас.
Основнимджереломінфекції раку є ураженібульби ,забрудненийчастинками заражений грунт. І не тільки з бульбамирозноситьсяхвороботворний гриб, але і з цибулинами, коренеплодами, саджанцями та розсадою, вирощеними на зараженійділянці. Грунт, який пристав до грунтообробнихзнарядь і до інвентарю, а також до взуття людей і копит тварин, до тари, можестворитиновевогнищезахворювання.
   При згодовуванніхудобізараженоїкартоплі в сирому вигляді, зооспорангіі, пройшовшитравний тракт, залишаютьсяжиттєздатними і з гноємзновупотрапляють у грунт, заражуючийого.
Останнім часом почастішаливипадкизавезення на присадибніділянкинасіннєвоїкартоплі з місць, що є осередками раку. Порушеннякарантинних правил може привести до зростаннязараженихплощ, щозагрожуєзначноювтратоюврожаю.
З метою виявлення, локалізації та ліквідаціївогнищ раку картоплі рекомендую застосовуватинаступніфітосанітарні заходи:
– обстеженнявегетуючихрослинпроводити з початку масовогоцвітіннякартоплі та під час збираннюврожаю;
– грунтовіпроби при безміннійсівозміні на присадибнихділянкахможнавідбирати в любий час року, доки грунт не замерз;
– забороняєтьсяввезенняураженогосадивногоматеріалу і грунту з регіоніврозповсюдженнязахворювання;
– при ввезенні та вивезеніоб’єктіврегулюванняобов’язковийкарантиннийогляд та фітосанітарнаекспертиза;
– вирощуваннястійкихсортів, дотриманнясівозміни;
– при виявленніураження у вільних зонах обов’язковезнищенняураженихпосівів і посадок радикальним методом з негайнимспалюваннямвикопанихрослин та дезінфекціюзасобів, інвентаря,грунту.

Потапенко О.Д.,

Провідний  спеціаліст відділу карантину  рослин  управління  фітосанітарної  безпеки  Головного Управління Держпродспоживслужби  в  Полтавській  області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь