Рак картоплі !!!

Дата: 14.04.2021 16:25
Кількість переглядів: 362

Фото без опису

За інформацією Відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Рак – підступна хвороба картоплі

   Середхворобкартоплінайбільшнебезпечний є рак. Впершеспалаххворобиспостерігавсянаприкінцідев’ятнадцятогостоліття на територіїтодішньої Австро-Угорщини. З тих пір рак картоплі широко поширився в багатьохкраїнахЄвропи, перекинувся і на іншіконтиненти. Серйозніспалахи раку картоплібуливиявлені і на Україні. На сьогодніневеликівогнища раку картоплі є уВінницькій, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях.

   Рак картоплі має грибкове походження. Збудникомхвороби є гриб SynchytriumendobioticumPers, який не утворюєміцелію. Зкультурнихрослин, збудникуражуєлишекартоплю. У меншійміріуражуютьсяіншірослинисімействапасльонових: помідори, блекота, паслінсолодко-гіркий, паслінчорний, фізаліс. На даний час, шкодочинність раку зосереджена в основному на присадибнихділянках, де картоплявирощується на одному і тому ж місті з року в рік. Втративрожаювідхворобиможутьсягати 60% і більше на чутливих до раку сортів, а на полях, де дотримуютьсясівозміни і культивуютьракостійкісорти ,шкодочинністьзахворюваннянезначна і площізараження не великі.
   Найбільш типовою ознакоюхвороби є появанаростів на бульбах, столонах, кореневійшийці. При сильному розвиткузахворюваннятакінаростиможутьутворюватися на стеблі, листках, навітьквітках. Коріння не пошкоджуються, аджезбудникпроникаєтільки в молоду тканину. До утвореннятиповихнаростівзахворюванняпроявляється у виглядіслабоїпухлини і знебарвленняураженихмісць, що добре помітно на бульбахіззабарвленоюшкіркою і трохигірше - ізсвітлою. При ураженністолонівбульби, як правило, не утворюються, але столонипродовжуютьрости і на них утворюєтьсяланцюжок з 4-5 наростів. На стеблахнаростиз’являютьсяпереважнопоблизукореневоїшийки, а на листках - в пазухах, рідше на пластинках.
Наростиявляють собою розрослурослинну тканину в клітинахякоїміститьсязбудникхвороби і великі запаси крохмалю. Величина наростіврізна - віддрібноїгорошини до розмірів, більших за бульбу. Зовнінагадуютьсуцвіттяцвітноїкапусти. Нарости раку картоплі на столонах і бульбахспочаткубілогокольору, в мірустаріння вони стають темно-коричневими. На бадиллінаростизелені, в них утворюєтьсяхлорофіл.

   Рідшеспостерігаютьсяінші прояви раку - листкоподібної, гофрованої і паршоподібноїформи. Всі вони виникаютьпідвпливомнесприятливихкліматичних умов. При листкоподібнійформі раку з вічковихлусочокбульбирозвиваютьсям’ясистіспотворені листочки з ледвепомітнимжилкуванням, якінагадуютьрозкритісоснові шишки. При гофрованійформіповерхнябульбстаєзморшкуватою з напливами і заглибинами. На бровках у таких бульбінколиутворюєтьсяневеликінарости. Паршоподібна (аболишаєвидна) форма характерна тим, що на поверхнібульбз'являютьсяневеликівиразкиабокірочки з гіпертрофічноїтканини . До кінцялітанарости і ураженібульбизагнивають в грунті.

 

   Гриб, щовикликаєураженнякартоплі на рак, відноситься до нижчогокласугрибів – Chytridiomycetes – хітридіоміцетів. Вегетативнетіло – жовтий, червонуватийабобезкольоровийамебоїд, якийрозвивається у клітині господаря іззооспори. Амебоїд, коли розростається, вкриваєтьсяоболонкою та перетворюється на зооспорангій, якийскупчуєтьсяусорусі. В одному ізкутівоболонкизооспорангіяутворюються отвори, через яківиходятьзооспори з однієювійкою 2-2,5 μ в діаметрі, які повторно уражуютьрослину. Такийпроцестриває на протязівсьоголіта, багаторазово.

   Восениспостерігаєтьсязливання зооспор, з утвореннямзиготи, з якої в тканинах бульбиутворюютьсяцисти 40-80 мкм в діаметрі, з коричневоюпотовщеноюоболонкою, кулеподібноїабоеліптичноїформи. Інодіцистивкритізасушенимвмістомклітини-господаря. Післяперіодуспокоюцистиутворюютьпервиннізооспори, які є джереломінфекції. Цистиможутьзберігатися у грунтіпротягом 30 років, і це особливо ускладнюєборотьбу з раком картоплі. Оптимальна температура для розвитку гриба – 16,6-17,7°С, максимальна 21,1°С. Збудниквідноситься до вологолюбивихорганізмів.

   Саме через шкодочинність та високужиттєздатність гриба, рак картоплі є карантиннимзахворюванням у багатьохкраїнахсвіту, в тому числі у нас.
Основнимджереломінфекції раку є ураженібульби ,забрудненийчастинками заражений грунт. І не тільки з бульбамирозноситьсяхвороботворний гриб, але і з цибулинами, коренеплодами, саджанцями та розсадою, вирощеними на зараженійділянці. Грунт, який пристав до грунтообробнихзнарядь і до інвентарю, а також до взуття людей і копит тварин, до тари, можестворитиновевогнищезахворювання.
   При згодовуванніхудобізараженоїкартоплі в сирому вигляді, зооспорангіі, пройшовшитравний тракт, залишаютьсяжиттєздатними і з гноємзновупотрапляють у грунт, заражуючийого.
Останнім часом почастішаливипадкизавезення на присадибніділянкинасіннєвоїкартоплі з місць, що є осередками раку. Порушеннякарантинних правил може привести до зростаннязараженихплощ, щозагрожуєзначноювтратоюврожаю.
З метою виявлення, локалізації та ліквідаціївогнищ раку картоплі рекомендую застосовуватинаступніфітосанітарні заходи:
– обстеженнявегетуючихрослинпроводити з початку масовогоцвітіннякартоплі та під час збираннюврожаю;
– грунтовіпроби при безміннійсівозміні на присадибнихділянкахможнавідбирати в любий час року, доки грунт не замерз;
– забороняєтьсяввезенняураженогосадивногоматеріалу і грунту з регіоніврозповсюдженнязахворювання;
– при ввезенні та вивезеніоб’єктіврегулюванняобов’язковийкарантиннийогляд та фітосанітарнаекспертиза;
– вирощуваннястійкихсортів, дотриманнясівозміни;
– при виявленніураження у вільних зонах обов’язковезнищенняураженихпосівів і посадок радикальним методом з негайнимспалюваннямвикопанихрослин та дезінфекціюзасобів, інвентаря,грунту.

Потапенко О.Д.,

Провідний  спеціаліст відділу карантину  рослин  управління  фітосанітарної  безпеки  Головного Управління Держпродспоживслужби  в  Полтавській  області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь