Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Оленка волохата (бронзівка волохата) та методи боротьби!!!

Дата: 14.04.2021 16:21
Кількість переглядів: 670

Фото без опису

За інформацією Відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

Небезпечний шкідник – поліфаг – бронзівка волохата, або оленка волохата (EpicometeshirtaPoda.). Жуки чорні, покритігустимисірими волосками, на надкрилахбіліплями, довжина – 8-13 мм. Зимують вони в ґрунті. Жуки літають в теплісонячнідні.

За теплоїсонячної погоди проходитимеінтенсивнезаселенняшкідникомнасадженьплодових культур, плантаційсуниці, декоративнихрослин та озимого ріпаку. Залежновідтермінівцвітіння жуки мігрують з культури на культуру, пошкоджуючибутони, квіти, зав’язь, молоді листочки.

Шкодять жуки, які ранньою весною виходять з ґрунту і живляться пиляками та маточками перших квітучих рослин (кульбаба, тюльпани, нарциси), а пізніше переходять на квітучі плодові дерева та ягідники (абрикос, персик, слива, вишня, груша, яблуня, суниця). За ліченігодиниоб'їдаютьцвіт, тим самим знищуютьмайбутнійврожай. В холоднупохмуру погоду дорослікомахи не активні, ховаються в ґрунті. Значніпошкодженняцейшкідникзавдає в посушливі роки. Післяцвітіннясадіволенкаволохатамігрує на поля і живиться квітамизлаків, рослинамиродинихрестоцвітих та інших культур.

Для зменшенняшкідливості на присадибнихділянкахможливопроводитиструшуванняжуків з плодових дерев з попереднімобприскуванням холодною водою (жуки стаютьв’ялими і не злітають), встановлюютьпастки – яскравісинікоритцячи миски з холодною водою (жуківприваблюєсинійколір) з наступнимзбиранням і знищеннямшкідника. До цвітіння саду рекомендуєтьсяобробитиґрунтпід деревами інсектицидами.

У яблуневихнасадженняхпроти оленкиволохатої застосовуютьпрепарати:  Каліпсо 480 SC (0,25-0,3 л/га) та  Маврік, ЕВ (0,2-0,6 л/га), якібезпечні для бджіл та джмелів та ефективнівід ряду інших в цейперіод комах-шкідників саду (хрущів, гусеницьлистовійок, попелиць, кліщів, листоблішок).

При роботі з пестицидами слідсувородотримуватисьрегламентівїхзастосування.

О.Д.Потапенко державний фіто санітарний  інспекторПолтавської області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь