Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Бджоли, відповідальність та добросусідство у громаді

Дата: 12.04.2021 10:10
Кількість переглядів: 1017

Україна займає п’яте місце у світі та перше місце в Європі за виробництвом меду. Полтавщина – один з лідерів серед областей за розвитком бджільництва, яке до того ж забезпечує продуктивність садівництву, ягідництву, вирощуванню насіннєвих та зернових культур.

З розвитком агротехнологій та розширенням сільськогосподарських угідь дедалі частіше трапляються випадки систематичних зловживань засобами захисту рослин, порушень законодавчо встановлених норм та обмежень щодо їх застосування, нехтування елементарними правилами добросусідства з боку аграріїв, що призводить до тяжких наслідків для навколишнього середовища, здоров’я місцевого населення а також бджолиного господарства. Порушення цих вимог гарантовано веде до масового отруєння бджіл, знищення медоносної бази і, відповідно, до падіння обсягів виробництва меду, зниження рівня доходу домогосподарств, їх економічної спроможності, посилення соціальної напруги.

З цієї нагоди 08 квітня 2021 року в Чорнухах відбулась зустріч голови, фахівців виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради та представників Держпродспоживслужби в Полтавській області з місцевими пасічниками.

Селищний голова Олександр Василенко, виступаючи перед присутніми, повідомив, що для встановлення фактів отруєння бджіл на території Чорнухинської територіальної громади розпорядженням селищного голови №01-10/29 від 31.03.2021 року створено відповідну постійну комісію з залученням фахівців Держпродспоживслужби в Полтавській області та представників поліції. Для профілактики порушень норм безпеки з боку аграріїв буде проведено спільні зустрічі з місцевим населенням та землекористувачами на території кожного старостинського округу.

Детально про умови профілактики отруєння бджіл учасників зустрічі інформував начальник Чорнухинського районного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Анатолій Сивань.

Законом України «Про бджільництво» та п. 7.1.2 «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» передбачено, що фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності. Не допускається при цьому обробка квітучих медоносів під час масового льоту бджіл і сама обробка повинна проводитись у вечірні або ранкові години за належного температурного режиму та відсутності вітру.

Анатолій Сивань зазначив, що бувають випадки, коли перекладати повну відповідальність за отруєння бджіл лише на агровиробників не варто, адже пасічники, своєю чергою, мають дотримуватися певних правил комунікації. Як мінімум – зареєструвати пасіки та повідомляти фермерів, аграріїв та місцеву владу про їх розташування. Інакше можна втратити бджолине господарство через власну ж безвідповідальність.

У свою чергу органи місцевого самоврядування зобов’язані вести загальний облік пасік, забезпечувати оперативну комунікацію та взаємодію між суб’єктами господарювання або фізичними особами і місцевими бджолярами.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь