З 1 березня стартує автоматична індексація пенсій

Дата: 05.03.2021 12:00
Кількість переглядів: 617

За інформаціє Головного управління Пенсійного фонду України

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області в автоматичному режимі завершило індексацію пенсій на підставі постанови Кабінету міністрів України від 22 лютого 2021 року № 127 “Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році”.

У постанові зазначається, що у нинішньому році перерахунок пенсій, призначених відповідно до ч. II ст. 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" проводиться з 1 березня.

Індексація передбачає збільшення розміру пенсійних виплат з урахуванням зростання інфляції і збільшення середньої заробітної плати за три попередні роки. Розраховується показник індексації за спеціальною формулою і у нинішньому році становить 11%.

Як свідчить аналіз, збільшення пенсій у кожного різне. Розмір підвищення залежить від страхового стажу та показника заробітної плати, що враховується при обчисленні пенсій. Чим більший у пенсіонера страховий стаж та вищий індивідуальний коефіцієнт заробітної плати, тим більшим буде підвищення пенсії. У середньому, пенсії людей літнього віку які підлягали індексації, зростуть на 270 грн.

У тих випадках, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягав 100 гривень, встановлена щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Відтак мінімальне підвищення з 1 березня становить 100 гривень.

Крім того, згідно з урядовим рішенням щомісячну доплату до пенсії встановили ще одній категорії одержувачів. Йдеться про осіб, які мають повний страховий стаж (30 років - для жінок і 35 років - для чоловіків), але щомісячний розмір їх пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації не досягав 2200 гривень. З 1 березня 2021 року такі пенсіонери одержуватимуть доплату до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Виплачувати перераховані пенсії почнуть з 1 березня у встановленому порядку – через уповноважені банки або через установи «Укрпошти».

Зважаючи на те, що країна продовжує перебувати в умовах карантину, у разі виникнення запитань щодо особливостей проведення індексації пенсій громадяни можуть звертатися до фахівців Фонду дистанційно, а саме, на «гарячу» телефонну лінію Головного управління за номерами:

0-800-50-25-10

(0532) 56-53-29

Чимало корисної інформації можна одержати і більш сучасним способом - через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь