Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Небезпечна хвороба – трихінельоз

Дата: 23.02.2021 16:00
Кількість переглядів: 1551

За інформацією Чорнухинського управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Трихінельоз – досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків. Саме трихінельоз свиней послужив причиною заборони на вживання в їжу свинини у мусульман і в країнах Близького Сходу. Трихінельоз відноситься до розряду природновогнищевих інфекцій, захворювання поширене по всіх широтах.

В основному, трихінельоз вражає м`ясоїдних тварин – кабанів, ведмедів, лисиць, шакалів, хутрових звірів. Але трапляються випадки, коли паразити виявляються і в м`ясі лосів, бобрів, коней, які є травоїдними. Трихінельоз так само може вражати і птахів, що харчуються падаллю, морських тварин (тюленів, морських котиків) і ракоподібних, які поїдають інфікованих тварин, що потонули.

Як поширюється захворювання? Збудником захворювання є трихінели (Trichinella spiralis). Трихінела вважається одним з найменших живонароджених паразитів (статевозрілі самки мають довжину 3-4 мм, самці 1,2-1,6 мм), що вражають звірів. Дорослі особини паразитів живуть в кишечнику, а їх личинки – в м`язах звірів. За характером локалізації трихінели класифікується як: кишкова, м`язова.

Трихінельоз в домашньому господарстві. Хворіють на трихінельоз практично всі ссавці, включаючи кішок, собак, домашніх свиней. Механізм передачі захворювання у домашніх тварин такий же, як і в дикій природі. У домашніх свиней, як і у диких кабанів, ця хвороба діагностується найчастіше.

Але в першу чергу це пов`язано з тим, що їх м`ясо найчастіше вживається в їжу, отже, і найчастіше проходить ветеринарний контроль, що дозволяє виявити паразитів. Кішки і собаки теж можуть хворіти трихінельозом. Однак треба пам`ятати, що людина не може заразитися від них, оскільки хвороба передається тільки поїданням інфікованого м`яса. Кішки можуть заразитися при полюванні на дрібних гризунів, птахів, якщо ті були носіями трихінел. Домашніх улюбленців ми можемо заразити самі, пригостивши їх сирим м`ясом або рибою. Собаки найчастіше заражаються на полюванні, особливо якщо після вдалого полювання “на кабана”, господар гостинно пригощає свого улюбленця мисливськими трофеями.

Особливу увагу слід приділяти тваринам при розведенні хутрових звірів. Неприпустимо годувати їх сирим м`ясом, що не пройшли спеціальної обробки. Винятком може бути свиняча обріз з м`ясокомбінатів, оскільки вся сировина в обов`язковому порядку проходить перевірку на трихінельоз.

Чим небезпечний трихінельоз для людей. Люди найчастіше хворіють на трихінельоз через свою безпечність. Зараження людини трихінельозом можливо при вживанні в їжу свинини, м`яса дикого кабана, м`яса коней, зараженого личинками трихінел і яке не пройшло термічну обробку. Слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при виморожуванні вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70°С.

Профілактика трихінельозу. Особиста профілактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м’ясо свиней і диких тварин. Не можна купувати м’ясо цих тварин або м’ясопродукти на стихійних ринках при відсутності довідки ветсанекспертизи. При підозрі для повної гарантії м’ясо повинно піддаватися тривалій термічній обробці (не менше 2,5 години) при товщині шматка м’яса не більше 8 см.

Щоб уникнути зараження, м’ясо тварин, забитих на полюванні, потрібно обов’язково перевірити на наявність в ньому паразита фахівцями державної ветеринарної медицини. На «око» не можна визначити, чи містить м`ясо личинки трихінел.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь