Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Платники єдиного податку І групи тимчасово звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Дата: 26.01.2021 16:40
Кількість переглядів: 217

За інформацією Головного управління ДПС у Полтавській області

Платники єдиного податку  (далі – ЄП) І групи звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) «за себе» за період з 1 грудня 2020 року по 31 травня 2021 (шість календарних місяців). Це передбачено шляхом введення до розділу VIII Закону №2464 нового пункту 9-10.1.

Таким чином, ФОП І групи за IV квартал 2020 року сплачують ЄВ лише у розмірі 2200 гривень (5000 грн. х 22% х 2 місяці). 

За I квартал 2021 відповідно, ЄВ сплачувати буде не потрібно, а за II квартал 2021 року – лише за один місяць 1320 гривень (6000 грн. х  22%).

Одночасно повідомляємо, що не зважаючи на відсутність сплаченого внеску, такі періоди включаються до страхового стажу для розрахунку пенсій та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Для того, щоб скористатися звільненням від сплати ЄВ заяву подавати не потрібно, однак варто не забути вказати про нього у річному звіті з ЄВ. 

Тобто, якщо ФОП вирішив скористатися пільгою і не сплачувати ЄВ, то в річному Звіті з ЄВ за 2020 рік та 2021 рік він не відображає суми ЄВ за зазначені вище півроку, як нараховані до сплати.

Крім цього повідомляємо, що ФОП І групи, звільнені від сплати внеску, на добровільній основі за власним бажанням можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди в розмірах та порядку, визначених Законом №2464. 

У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у річному звіті про нарахування єдиного внеску.

Якщо ФОП І групи не бажає користуватися цією пільгою, то він і сплачуватиме ЄВ у звичайній сумі та у звичайні строки, а  в річній звітності відобразить такі суми ЄВ до сплати. 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу          «InfoTAX»  https://t.me/infoTAXbot

Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук: Державка податкова служба  України https://www.facebook.com/TaxUkraine та  ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/tax.poltava/

Підписуйтесь на  канали інформування ДПС Телеграм https://t.me/tax_gov_ua Державна податкова служба УкраїниYou Tube youtube.com/TaxUkraine


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь