Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Повитиця – небезпечна сусідка!

Дата: 10.09.2020 15:06
Кількість переглядів: 395

За інформацією Відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

За останні роки значно збільшився ввіз в нашу область насіння люцерни із південних областей України, де поля засмічені повитицею польовою. Але щоб мати добрий урожай дуже важливо придбати саме якісне насіння.

Повитиця польова — карантинний бур’ян, який живиться повністю за рахунок рослини-господаря, на якій паразитує. Повитиці не мають ні коренів, ні листків. Особливо страждають від них польові культури: вика, люцерна, льон, конюшина, буряк, морква, цибуля, картопля та інші. Уражені рослини слабнуть, призупиняють ріст і розвиток, поступово гинуть. Крім того, повитиці часто переносять віруси і хвороби.

Поширюється бур’ян з насіннєвим матеріалом сільськогосподарських культур, засмічених відходами. Насіння починає проростати, коли ґрунт добре прогріється. При ураженні основна маса стебел повитиці знаходиться у середній і верхній частині рослини-господаря. Повитиця, що розвинулася з однієї насінини, дає більше 20 тисяч насінин, які можуть зберігатися в ґрунті, не втрачаючи схожості, тривалий час. До того ж, повитиця польова має здатність до вегетативного розмноження уламками стебел, тому може просуватися від первинного місця проростання на великі відстані.

Щоб попередити розповсюдження повитиці, заборонено завезення бур’яну у вільні райони з регіонів розповсюдження; обов’язковий огляд та проведення фітосанітарних процедур; обстеження сільськогосподарських угідь на виявлення бур’яну у період вегетації; при виявленні вогнища — запровадження карантинного режиму. Якщо у вантажі виявляють згаданий бур’ян, то він підлягає поверненню відправникові або очищенню під контролем фітосанітарного інспектора. При неможливості очистки — переведення насіннєвого матеріалу в категорію зернопродуктів з подальшою переробкою, відходи спалюють.

Ефективним засобом боротьби є дотримання сівозміни з висівом культур, які не уражуються, або слабо уражуються повитицею — зернових, соняшника, гарбузових; а також застосування пару. Обробіток пару слід починати з осінньої оранки. Весною перед посівом слід провести 2-3 культивації. Догляд за посівами необхідно починати з боронування до появи сходів і після. Протягом вегетації прополювати міжряддя і знищувати окремі уражені повитицею рослини.

Вогнища уражених посівів необхідно викошувати з захватом півтораметрової гарантійної зони навколо цвітіння бур’яну, обробляти гербіцидами. Скошену масу висушувати, виносити за межі поля і спалювати. В посівах багаторічних трав і на необроблюваних землях повитицю необхідно часто низько скошувати до цвітіння. Залишки бур’яну по скошеній стерні можна знищувати шляхом випалювання або хімічним методом. Перед збиранням урожаю культурних рослин, заражені повитицею рослини необхідно скошувати і збирати окремо. Зберігати засмічений урожай необхідно окремо від чистого. У садах уражені пагони потрібно вирізати до цвітіння повитиць, пристовбурові кола ціле літо утримувати у стані чорного пару, міжряддя культивувати чи засівати стійкими до ураження культурами (злакові, люпин, горох).

Отже, якщо ви плануєте закупити насіннєвий та посадковий матеріал, то обов’язково переконайтесь, що продукція пройшла фітосанітарний контроль, який засвідчується актом та висновком фітосанітарної експертизи. Якщо насіння завезене з інших областей або з-за кордону, воно обов’язково повинно супроводжуватися карантинним або фітосанітарним сертифікатом, що гарантує відсутність такого небезпечного бур’яну, як повитиця польова. Такі документи ви вправі вимагати від продавця на кожну партію товару!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь