Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Посилили відповідальність за паління сухої трави

Дата: 01.07.2020 16:57
Кількість переглядів: 793

Щороку починаючи з весни українці починають спалювати суху траву. Попри попередження пожежників про небезпеку, селяни палять цілі поля. Люди вірять у міф про корисні властивості попелу для ґрунту, або палять сухостій заради забави, не розуміючи якої великої шкоди завдають довкіллю.

13 квітня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, який посилює відповідальність за спалювання сухої трави. Згідно з документом, штраф за знищення або пошкодження рослинності вогнем підняли у 18 разів – з 5 000 грн. до 91 800 грн. Максимальний штраф за підпали рослинності навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав сягнув 153 000 грн. За випалювання трави на землях сількогосподарського призначення тепер можуть покарати обмеженням волі на строк від двох до п'яти років.

За порушення пожежної безпеки в лісах громадянам доведеться заплатити від 530 грн. до 4 390 грн., а посадовим особам – від 4 590 грн. до 15 300 грн. За випалювання луків, пасовищ, парків та газонів у населених пунктах – можливо сплатити штраф у розмірі від 3 060 грн. до 6 120 грн. Випалювання рослинності на території заповідників коштуватиме від 6 120 грн. до 30 600 грн.

Мінімальний штраф за забруднення повітря, яке створило небезпеку для життя, підвищили у 20 разів – з 1 700 грн. до 30 600 грн. Розмір штрафу залежатиме від масштабів шкоди, завданої палієм. Штраф за забруднення повітря накладатимуть відповідно до експертизи стану навколишнього середовища.

Екологи нагадують, що у природі все передбачено так, що трава та кущі можуть рости після зими самі, без допомоги підпалів. За зиму трава перегниває і не є перешкодою для молодої парослі. Тож не варто шукати виправдання, що підпалюючи стару траву чи бадилля, допомагаємо природі. Під час спалювання згоряє не тільки суха трава, але й накопичена в ґрунті органіка. Після підпалів виживають лише найбільш стійкі та невибагливі трави, тобто бур’яни.

Виконавчий комітет Чорнухинської селищної ради звертається до сільгосптоваровиробників, жителів та гостей громади з проханням зробити все можливе, аби не допускати спалення стерні, залишків сухої рослинності, опалого листя на полях і присадибних ділянках та не спричиняти шкоду довкіллю.

Закликаємо громадян бути відповідальними за свої дії та вчинки інших людей, на які можемо повпливати! Своїми діями ми завдаємо чималої шкоди навколишньому середовищу, яке є спільним домом для усіх нас, в якому жити нашим дітям та онукам.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь