Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

УВАГА! ЗАРАЗНИЙ ВУЗЛИКОВИЙ ДЕРМАТИТ

Дата: 27.04.2020 11:45
Кількість переглядів: 1053

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Заразний вузликовий дерматит (ЗВД) – контагіозне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкірних вузлів (горбочків).

Хворіють ВРХ, буйволи та деякі види диких жуйних тварин. Високопродуктивні тонкошкірі європейські породи ВРХ є більш сприятливими до захворювання та мають гострий перебіг хвороби.

Джерелом збудника ЗВД є хворі тварини, основний шлях передачі – механічний членистоногими комахами, у тому числі кровососами – комарами, мухами жигалками тощо.

Поширення ЗВД відбувається стрибкоподібно – на значні відстані (до 50-100 км) через переносників, безконтрольне переміщення тварин, контаміновані корми, предмети догляду , транспортні засоби тощо.

Хвороба належить до особливо небезпечних хвороб ВРХ.

Згідно з п.1 розділу ІІІ Інструкції щодо профілактики та боротьби із заразним вузликовим дерматитом (ЗВД) великої рогатої худоби, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 03 квітня 2017 р. № 171, з метою запобігання занесення вірусу ЗВД на територію України забороняється ввезення ВРХ та буйволів з неблагополучних щодо цієї хвороби регіонів, країн, а також тварин, вакцинованих проти ЗВД; продуктів тваринного походження (від ВРХ та буйволів), у тому числі кормів, крім оброблених за технологіями, що забезпечують знищення збудника хвороби; шкір ВРХ та буйволів.

З метою профілактики ЗВД потрібно:

  • проводити обов’язкову ідентифікацію всього наявного поголів’я ВРХ та буйволів відповідно до чинного законодавства;
  • виводити тварин на пасовище лише після обробки їх засобами, що забезпечують захист від укусів комах;
  • при постановці тварин на стійлове утримання після закінчення випасу проводити обов’язковий клінічний огляд тварин та профілактичну дезінсекцію тваринницьких приміщень;
  • проводити заходи, направлені на знищення стаціонарних ареалів мешкання комах.

Відповідно до п.1 розділу V Інструкції при виникненні підозри щодо зараження тварин у господарстві вірусом ЗВД власнику або утримувачу тварин слід протягом двох годин повідомити про це уповноваженого (офіційного) лікаря ветеринарної медицини. Уповноважений (офіційний) лікар ветеринарної медицини зобов’язаний повідомити про підозру Головного державного інспектора ветеринарної медицини району, міста та розпочати епізоотичне розслідування з метою підтвердження або спростування присутності захворювання.

Шановні власники та утримувачі великої рогатої худоби: будьте дуже уважні та обережні – заразний вузликовий дерматит – надзвичайно небезпечна хвороба.

При виявленні підозри на захворювання тварини на ЗВД негайно повідомляйте лікарів ветеринарної медицини.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь