Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Полтавщина запускає масштабну програму боротьби з амброзією

Дата: 29.01.2020 15:36
Кількість переглядів: 422

За інформацією Департаменту фітосанітарної  безпеки Держпродспоживслужби України:

Ще 14 лютого 2019 року Департамент АПР спільно з ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області та Полтавською державною аграрною академією презентували «Програму фітосанітарних заходів по ліквідації регульованих шкідливих організмів на території Полтавської області на 2019-2023 роки».

Розроблена Програма включає практичні заходи з локалізації шкідливих організмів, завдання для всіх суб’єктів управління територіями і господарювання та визначений рівень відповідальності відповідно до закону України Про карантин рослин.

Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок коштів обласного, районного та місцевих бюджетів, землевласників та землекористувачів, а також з інших джерел.

Станом на 1 січня  2020 року в Полтавській області зареєстровано чотири види регульованих шкідливих організмів:

Нагадаємо, наразі карантинний режим на території області запроваджено:

  • по американському білому метелику в 8 районах, 45 населених пунктах та 26 господарствах;
  • по повитиці польовій в 3 районах і 4 населених пунктах;
  • по амброзії полинолистій в 25 районах, 240 населених пунктах, 3013 присадибних ділянках та 175 господарствах.

Програма містить розрахунки потреби в коштах для проведення ліквідаційних робіт по знищенню амброзії полинолистої  сільгоспвиробниками, службами автомобільних доріг, а також в населених пунктах. Так на 2020 рік загальна вартість таких робіт оцінюється на рівні  32,2 млн грн.

Найбільш шкодочинною для довкілля та населення є амброзія полинолиста, яка поширена по всіх районах області. Враховуючи високу ступінь пластичності щодо температури повітря та вологості ґрунту, високу насіннєву продуктивність (30-100 тис. штук насіння з однієї рослини), а також те, що пилок амброзії під час цвітіння шкодить здоров’ю людей і тварин – боротьба з цим небезпечним бур’яном потребує особливої уваги та спеціальних заходів.

Запровадження особливого карантинного режиму несе в собі не міри покарання, а є попереджувальними заходами, які призвані створити безпечні умови проживання.

Розроблена «Програма фітосанітарних заходів по ліквідації регульованих шкідливих організмів на території Полтавської області на 2019 – 2023 роки» (далі Програма) повинна стати генератором роботи органів влади, керівників і спеціалістів підприємств, установ, організацій, міських, селищних, сільських голів та сільські, селищні, міські ради утворені відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» землекористувачів і землевласників, всього населення області по локалізації та ліквідації регульованих шкідливих організмів.

Досягнення зазначеної мети забезпечується шляхом здійснення комплексу системних заходів щодо боротьби з карантинними організмами.

Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) передбачена адміністративна відповідальність за порушення законодавства у сфері карантину рослин:

- порушення вимог щодо виконання фітосанітарних заходів, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 105 КУпАП);

- ввезення в Україну чи вивезення з неї, транзит через її територію, вивезення з карантинних зон або ввезення до них об’єктів регулювання, які не пройшли фітосанітарного контролю, що тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від тринадцяти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 106 КУпАП);

- невиконання законних вимог  Головного державного фітосанітарного інспектора України, головних державних фітосанітарних інспекторів, державних фітосанітарних інспекторів, які здійснюють державний контроль за додержанням законодавства про карантин рослин, а також створення перешкод для виконання покладених на них обов'язків, що тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 18826 КупАП).

 Фінансове забезпечення Програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів обласного, районного та місцевих бюджетів, землевласників та землекористувачів, а також з інших джерел, не заборонених чинним законодавством Україн

Відшкодування витрат здійснюється  на підставі поданих Головному розпоряднику коштів (Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації) звітів про обсяги та вартість робіт з ліквідації регульованих шкідливих організмів на відповідній території районними державними адміністраціями та сільськими селищними, міськими радами утвореними відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», установам, закладам спільної власності територіальних громад Полтавської області.

В межах передбаченого Програмою фінансування перелік суб’єктів та обсягів фінансування у вигляді субвенцій районним адміністраціям, та сільським, селищним, міським радам утвореним відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», установам, закладам спільної власності територіальних громад Полтавської області затверджується розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

За підсумками використання коштів обласного бюджету отримувачі субвенцій місцевим бюджетам, подають Головному розпоряднику коштів щоквартальний та річний звіти про їх використання.

На підставі обласної програми найближчим часом  до початку вегетаційного періоду розробляються районні програми , зокрема в Лохвицькому та Чорнухинському  районах  тому  особливе прохання до керівників  та спеціалістів господарств, установ, закладів, голів ОТГ, сільських та міських голів   віднестись з повною відповідальністю до проведення  моніторингу на підконтрольних територіях  для визначення вогнищ уражених карантинними організмами  в  яких будуть  здійснюватись фітосанітарні заходи передбачені Законом України «Про карантин рослин».

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь