Дизентерія: як вберегтися від інфекції, яка легко передається

Дата: 10.08.2022 15:05
Кількість переглядів: 374

За інформацією Відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Влітку та восени значно збільшується вірогідність виникнення серед дорослих і дітей гострих кишкових інфекцій. Яскравим представником таких захворювань є шигельоз (дизентерія), який , викликається бактеріями роду Shigella та характеризується переважним ураженням відділу товстого кишечника.

Збудники дизентерії – шигели, в даний час представлені чотирма видами (S. dysenteriae, S.flexneri, S. boydii, S. Sonnei).

Різноманітність клінічних форм, наявність летальних випадків лише підтверджують актуальність проблеми захворюваності на шигельоз.     

Резервуаром і джерелом збудника інфекції є людина – хворий або безсимптомний носій.

Шигели виділяються з організму інфікованої людини, починаючи з перших днів клінічної симптоматики, заразність зберігається впродовж 7-10 днів.

Хвороба  передається фекально-оральним механізмом переважно харчовим (дизентерія Зонне) або водним (дизентерія Флекснера) шляхом. При передачі дизентерії Григор'єва-Шиги реалізується переважно контактно-побутовий шлях передачі. При руйнуванні мікробів виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює її прояви. Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температурно-вологісних умов вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців, а в ряді випадків до 3-4 місяців і навіть більше. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.Інкубаційний період може тривати від одного дня до тижня, найчастіше складає 2-3 дні.

Захворювання зазвичай починається раптово – язик стає сухий, обкладений нальотом, пришвидшене серцебиття, температура тіла піднімається до 38С і вище, загальна слабкість, зниження чи відсутність апетиту, нудота, блювання. Відмічається інтенсивний ріжучий біль у животі, пізніше він концентруються внизу живота. Біль супроводжується частою діареєю,  з кров’ю, слизом, іноді гноєм.

З метою профілактики шигельозу, як і інших кишкових інфекцій слід:

- не допускати попадання збудника інфекції до ротової порожнини. А це аліментарні вимоги до себе і оточуючих - мити ретельно руки з милом після туалету, перед вживанням їжі та її приготуванням;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках, де якість і свіжість продуктів не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів і в антисанітарних умовах;

- перед вживанням молока та молочних продуктів, які придбані на фермерських ринках, обов’язково проводити термічну обробку;

- не допускати споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;

- для пиття і приготування їжі використовувати лише питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання; при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятити;

- ретельно мити овочі і фрукти проточною водою; для споживання дітьми - обдати окропом;

- не допускати в житлове приміщення, особливо де зберігаються продукти, залітання мух, які є розносниками збудника захворювання;

- при виявленні симптомів хвороби не займатися самолікуванням, а негайно звертатись за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь