Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Поради щодо вибору якісного та смачного морозива

Дата: 28.06.2022 14:09
Кількість переглядів: 188

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Літня пора – час не тільки сонця і пляжу, а перш за все морозива. Зараз його продають скрізь і в таких кількостях, що розбігаються очі. Тож тут головне – правильно вибрати. Тим більше, що хороший десерт допоможе вгамувати голод, адже містить натуральні жири і білки. А ось сурогат не тільки не додасть ситості, а може навіть викликати алергію. Пропонуємо поради щодо вибору морозива.

За покупкою в магазин чи в кіоск? Незважаючи на те, що практично на кожному кроці можна зустріти морозиво на вагу, купувати його не рекомендуємо: з'ясувати склад і термін придатності такого продукту нереально. До того ж у мобільних торгових точках-холодильниках складніше дотримуватися правильного температурного режиму. Зважитися на вагові ласощі можна тільки в разі, якщо це кіоск відомого виробника, де дотримуються стандартів виробництва і зберігання.

Взявши в руки пачку, зверніть увагу, щоб вона була правильної форми (конус, стаканчик, прямокутник і т. д.): змінена форма говорить про те, що морозиво тануло, а значить – зіпсоване. Обираючи продукт з прозорою кришкою, зверніть увагу на колір і форму – морозиво повинно бути без патьоків, а на продукті – дотриманий початковий рельєф.

Є три види морозива, приготованого на основі молочних продуктів – це молочне морозиво, вершкове морозиво і пломбір. Відрізняються вони тільки своєю жирністю, в їх складі не повинно бути рослинних жирів – тільки молочні: наприклад, вершки, цільне або сухе молоко і т.д. Залежно від жирності, морозиво буває: молочне - 0,5-7,5% жирності; вершкове – 8-11,5% жирності; пломбір – 12-20% жирності. Шукайте на упаковці літери ДСТУ – вони означають, що морозиво виконано за державними стандартами. Для морозива використовують три ДСТУ: 4733: 2007 та 4735: 2007 – для морозива на молочній основі, 4734: 2007 для плодово-ягідного морозива.

Молочне, вершкове морозиво і пломбір об’єднує ДСТУ 4733: 2007. Всі три названих категорії представляють собою морозиво на основі молока, тобто в їх складі немає жодних рослинних жирів у складі (пальмового, кокосового масла, маргарина, кулінарних жирів і т.д.). У складі такого солодкого десерту повинні бути натуральні жири (молоко, вершки). Взагалі, чим менше перелік інгредієнтів, тим краще, адже класика цього продукту - молоко, вершкове масло, вершки і цукор.

Другий стандарт ДСТУ 4735: 2007 розповсюджується на морозиво з комбінованим складом сировини. Саме так має називатися морозиво, до складу якого доданий рослинний жир або будь-який інший замінник молочного жиру. Такого морозива в магазинах багато, зазвичай на лицьовій стороні етикетки воно називається просто «морозиво», а якщо перевернути, то буде вказано «з комбінованим складом сировини». Окремий стандарт ДСТУ 4734: 2007 об’єднує плодово-ягідне морозиво, заморожений сік і ароматичне морозиво. Плодово-ягідне морозиво, воно ж фруктовий лід, – морозиво на основі плодово-ягідної сировини. Заморожений сік – морозиво з використанням соку фруктів, ягід або натуральних й ідентичних натуральним ароматизаторів і барвників. Ароматичне морозиво – це продукт, виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, ароматизаторів.

Якщо в складі фруктового льоду вказана натуральна основа – сік, концентрований сік, плодове або ягідне пюре – це корисніше, аніж якщо продукт зроблений тільки на основі цукру і харчових добавок. Важливо розуміти, що ароматизатори теж будуть в такому морозиві, адже смак фруктового соку втрачає яскравість під час заморозки.

Літери ТУ (технічні умови) говорять про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою, а вона не завжди проходить всі контролі якості. Як правило, таке морозиво дешевше, але і натуральних складових в ньому менше.

Зверніть увагу і на дату виготовлення. Асоціація виробників морозива ухвалила термін зберігання продукту у два роки, утім, під цим слід розуміти, що воно може стільки зберігатися, якщо температура буде від -24 до -32. Якщо температура -18, то морозиво буде зберігатися, але втрачатиме смак. Такі дані, як фізична адреса виробника, харчова та енергетична цінність, вага, назва самого морозива і марки повинні бути вказані обов'язково. За кольором продукт повинен бути не чисто білим, а наближатися до молочного або вершкового. Уникайте ненатуральних яскравих кольорів – це говорить про наявність «хімії». Якісне морозиво повинне танути при кімнатній температурі 15-20 хвилин, рівномірно, без утворення води. Чим швидше воно тане і краплі рідинні – тим більше в ньому води і менше молока або вершків.

А ще морозиво варто брати жирне, оскільки саме жир відповідає за смак. Чим жирніше морозиво, тим помітніше буде його жовтизна, яку дає натуральний молочний жир. А ще ви відчуєте жирний наліт на губах, який повинен легко танути і злизуватися. Якщо ж наліт міцно тримається, це говорить про те, що в морозиво додали багато води і рослинні жири.

Обирайте літній десерт правильно і споживайте його з користю й задоволенням!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь