Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Укуси літніх комах

Дата: 27.06.2022 16:44
Кількість переглядів: 180

Фото без опису

Фото без опису       Фото без опису

У літню пору, коли люди сім’ями виїжджають на відпочинок за місто, на дачі або пікніки біля озера, зростає ризик отримати небажані укуси від різних комах.

Найнебезпечніші серед комах кліщі. Хвороба Лайма, яку вони переносять, вражає нервову систему і опорно-руховий апарат, а також призводить до інвалідності. Валерій Корнєєв закликає бути обережними, адже кожен третій кліщ, якого приносять у лабораторію, заразний. Для того, щоб не підчепити кліща, потрібно носити закритий одяг, взуття і бажано обробляти рукава і штанини репелентом.

Кліщів слід остерігатися до перших приморозків. У цих паразитів є два піки активності – навесні та в кінці літа.

На другому місці – бджоли і шершні. Якщо мимоволі потривожити їхнє гніздо, можна нарватися на агресію. Коли жалять шершні або оси, доза їхньої отрути, особливо для дітей, буває великою. Тож бажано мати із собою, якщо ви їдете кудись у поле, протиалергічні препарати.

Третє місце – у звичайних мошок. Ці кусючі комахи можуть створити багато незручностей.

Деякі проходять швидко, а з особливо важкими укусами потрібно негайно звертатися до медиків. Пропонуємо прочитати про 12 найбільш поширених укусах, які ви можете відчути на собі, перебуваючи на прогулянці в місті або за кордоном в екзотичному відпустці.

Розрізняють 12 видів укусів різних комах:

Кліщ. Найбільш небезпечний для людини лісової кліщ, так як він є переносником небезпечних захворювань. Ротовий апарат паразита влаштований таким чином, що дає можливість глибоко і міцно присмоктатися до шкіри. При цьому людина не буде відчувати болю і може виявити на своєму тілі кліща навіть через кілька днів. Може вийти, що кліщ вас вкусив і відвалився. Тоді в місці укусу буде червона пляма окружністю в кілька сантиметрів, а в центрі – чорна або червона точка. В такому випадку слід терміново звернутися до лікаря.

Комар. Візуально укуси комарів виглядають на шкірі як рожеві папули, що мають контури кола, краплі. Якщо місце укусу розчісувати, воно стане червоного кольору, тому що слина комара потрапить в навколишні тканини, що посилить реакцію. Бувають випадки, коли на місці укусу проявляється алергічна реакція з набряком.

Оса. Укус оси дуже болючий. У його місці відчувається печіння, воно розпухає і стає червоного кольору. Іноді укус оси викликає головний біль, високу температуру і висипи по тілу.

Бджола. Ужалиливши, бджола вмирає. Це відбувається тому, що разом з жалом вона залишає свій травний тракт. Тому укус бджоли розпізнати досить просто. Слід терміново видалити жало, щоб отрута не потрапила в кровотік. Бджолиний укус стоїть на другому місці серед причин анафілаксії. Якщо у вас виникла задишка, знизився тиск, порушилося дихання – викличте швидку допомогу.

Шершень. Комаха проколює шкіру як бджола, однак, жало не залишає в рані. Місце укусу розпухає, червоніє, з’являється гострий біль. Серед симптомів укусу шершня: прискорений пульс, нудота, блювота, холодні кінцівки, синюватий відтінок губ, вух і шиї. Не виключена втрата свідомості. Маленькі діти і дорослі з ослабленим імунітетом дуже болісно переносять укус шершня. При появі відповідних симптомів слід терміново звернутися до лікаря.

Блоха. Укуси цих комах найчастіше спостерігаються на ногах. Блоха може кусати неодноразово. Укуси мають вигляд маленьких червоних крапочок. Якщо їх розчісувати, вони довго заживають, і на місці укусів довго залишаються темні плями.

Мурахи. При укусі комаха виділяє токсин, який викликає алергічну реакцію. Постраждалі місця візуально схожі на укуси бліх, але жало мурашки призводить до блискавичного гострого болю. Необхідно запобігти інфікуванню ранки і заспокоїти сверблячу шкіру.

Воші. Найчастіше комахи живуть на голові, але існують види, що розташовуються на інших волосистих частинах тіла. Укус викликає сильне свербіння і залишає маленьку червону крапку.

Гедзь. Укус залишає помітну позначку з набряком навколо неї. У місці набряку виникає гаряче відчуття. Укус викликає свербіж, запаморочення, не виключено інфікування.

Клоп. Укуси масові, щільно знаходяться один біля одного і згруповані. Постільні клопи кусають як би по одній лінії. Число укусів одного клопа – від 3 до 5 проколів шкіри з почервонінням через проміжки в 2-4 сантиметри.

Муха. Укус залишає червону пляму і незвичайно болючий. Комаха може переносити захворювання під назвою лихоманка кролика. Симптоми: виразки на шкірі, лихоманка, головний біль. 

Павук. Мешкає тільки в певних областях. Його укус можна відчути лише через 6 годин, коли виникає біль.

Як уникнути укусу:

1. Найефективніші засоби захисту від комарів та інших дрібних комах вийшли з хімічних лабораторій. Репеленти (засоби, що відлякують комах) розробляються і випробовуються вже багато років і є безпечними для дітей старше двох років. И все ж таки, щоб захистити дітей від укусів комах, не варто втирати крем по всьому тілу. Краще намазати тільки руки, шию, щиколотки та надіти на дитину одяг з довгим рукавом і довгі брюки. Кожних 2-4 години крем потрібно наносити знову.

2.Будь – який хімічний або натуральний репелент, перед нанесенням на поверхню тіла варто перевірити на згині ліктя. Саме там найшвидше можна визначити, чи не спричинить цей препарат алергії. Нанесіть невеличку кількість препарату на згин ліктя та залиште на 20 хв., якщо не виникло почервоніння, свербіння або інших неприємних відчуттів, препарат можна використовувати.

3.Натуральними, але менш ефективними засобами, що відлякують комах, є аромати лимона, лаванди, м’яти та гвоздики. Простий рецепт: нашпигуйте половинки лимонів гвоздикою, що використовується в кулінарії, і розставте по всій кімнаті, особливо перед вікном.

4.Хімічні препарати, що встромляються в розетки, не можна використовувати у кімнатах для маленьких дітей, оскільки ці засоби отруюють повітря. Найкращий засіб від нічних атак – це антимоскітні сітки.

Допомога при укусах комарів, мошки, ґедзів.

Численні укуси комарів, москітів, ґедзів та інших дрібних комах можуть бути небезпечні для людей, особливо для тих, у кого є алергія. При укусі таких комах виникає нетривалий біль, потім свербіння і невелике почервоніння ділянки шкіри. У разі підвищеної чутливості людини до укусів комарів, москітів можуть з’явитися алергічні прояви у вигляді червоного висипу.

1) Необхідно утриматися, щоб не терти шкіру в місці укусу, навіть якщо дуже хочеться, оскільки це приведе до ще більшого свербіння і тривалого заживання, а при розчісуванні укусу до крові є небезпека занести в рану інфекцію.

2) Накладіть на місце укусу холодний компрес: пов’язку, змочену содовим розчином (чайна ложка на 1/2 стакана води) або нашатирним спиртом.

3) Якщо укушені місця сильно запалилися, стають нестерпно болісними або свербіння спостерігається тривалий час – зверніться до лікаря.

Основні правила надання першої допомоги при укусах бджіл, ос, джмелів

Відразу ж після укусу бджоли обережно видаліть пінцетом або навіть нігтями жало з ранки (не роздавивши отруйну бульбашку на жалі).

Якщо людина знепритомніла, намагайтесь привести її у свідомість, потерши скроні нашатирним спиртом або давши понюхати його.

Добре промийте місце укусу мильною водою.

Зробіть пов’язку з нашатирного спирту, розведеного водою в співвідношенні 1:5.

При сильному болі прикладіть до місця укусу розчин кухонної солі (половина чайної ложки на півстакана холодної води) або просто накладіть компрес з холодної води.

Давайте потерпілому від укусу пити багато рідини, щоб нейтралізувати шкідливі речовини, які потрапили в кров з отрутою.

При високій температурі прийміть жарознижуючі засоби і викличте лікаря.

Увага! Треба терміново звернутися до лікаря, якщо оса або бджола укусила в око, губи, рот або язик, оскільки пухлина в цих місцях може бути небезпечна для життя. До приїзду лікаря слід охолоджувати місце укусу. Якщо потерпілий не приходить в свідомість або місце укусу все більш опухає, підвищується температура, з’являється висип, головний біль, запаморочення, проблеми з диханням – необхідно забезпечити хворому повний спокій і негайно звернутися за медичною допомогою. Така реакція організму указує на алергічну реакцію, яку можна зняти тільки у медичні установі.

КП "Полтавський обласний центр громадського здоров'я Полтавської обласної ради"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь